Wednesday 28 June 2017
Doppen blijven binnenstromen voor opleiding assistentiehonden
2.100 Vuilniszakken vol plastic doppen. Eind juni lag bij inzamelpunt Wijchen een enorme berg te wachten voor het recyclebedrijf. Onder bezielende leiding van Theo van den Broek zijn van overal en nergens doppen bijeengebracht. De berg bleek zelfs te groot voor twee vrachtwagens. 200 zakken bleven achter. Een mooi resultaat: ruim 1.800 euro voor de opleiding van assistentiehonden.

Ook op andere plaatsen in het land worden plastic doppen ingezameld voor de opleiding van assistentiehonden. Stichting Bultersmekke heeft naast Wijchen inzamelpunten in Heerhugowaard, Kampen, Lunteren, Broek op Langedijk, Zaandam en Zutphen. Mensen, bedrijven en organisaties brengen hun doppen naar de inzamelpunten, waar ze worden gesorteerd. Vandaar uit gaan ze op transport naar het recyclebedrijf.

In Heerhugowaard gaat tweemaandelijks een container vol doppen op transport. De organisatie loopt gesmeerd. Dit jaar is al voor ruim 5.000 kg doppen ingeleverd. Daarnaast verzamelen zij ook metalen kroonkurken.

Twee containers

In Kampen past men dezelfde tactiek toe als in Wijchen. Eerst een grote hoeveelheid verzamelen om de transportkosten laag te houden. Henk Huisman van de inzamelgroep Kampen zegt dat zij inmiddels al op zo’n 60 kuub zitten. Nog 20 kuub en dan zijn ook daar twee containers rijp voor transport. 

Theo van de Broek van Wijchen haalde onlangs twee maal de krant De Gelderlander met de actie. Hij vertelt dat hij zakken vol doppen krijgt geleverd uit het hele land. ´Scholen, ziekenhuizen, politiebureaus. Thuis sorteer ik ze en dan gaan ze naar de opslag. De opslag en het vervoer kosten niets. Allemaal vrijwilligerswerk en medewerking van plaatselijk bedrijfsleven. Ik ben begonnen in een schuurtje maar daar passen maar 80 zakken in, terwijl we nu wekelijks zo’n 20 zakken ontvangen.´

Yvonne Brink, motor achter inzamelpunt Broek op Langedijk is nog maar pas in november begonnen. Toch heeft haar inzamelpunt al ruim meer dan 300 kg doppen ingeleverd en een goede 100 kilo aan kroonkurken. Over de kroonkurken is Yvonne heel enthousiast. Niet alleen omdat zij relatief meer opbrengen maar vooral omdat het daarmee lukt horeca in te schakelen. Het gaat als een soort sneeuwbal. Yvonne: ‘wat is nou mooier dan dat je met afval geld genereert voor een heel mooi doel.’

Veel vrijwilligers

Opvallend is hoeveel vrijwilligers betrokken zijn bij de inzameling. De facebookpagina’s van de verschillende inzamelpunten tellen honderden leden. Zij zorgen er mede voor dat mensen zonder vergoeding toch een assistentiehond kunnen opleiden, en tegelijk dragen zij het werk van Bultersmekke uit. ‘Win-win’ heet dat.

Klik hier voor meer informatie over inzamelpunten en de huidige stand.